Het eerste bezoek: kennismaking

Denk er alstublieft aan om bij het eerste bezoek de volgende papieren mee te brengen: verzekeringspasje, legitimatiebewijs en eventueel de verwijsbrief van de tandarts 

Wanneer u voor een eerste bezoek komt, dan vindt de kennismaking met de orthodontist plaats in de consultkamer. Tijdens dit gesprek zullen wij uw wensen en verwachtingen met betrekking tot een eventuele orthodontische behandeling bespreken. De situatie in uw mond zal op papier en met behulp van een digitale camera worden vastgelegd. 
Op basis van deze bevindingen overleggen wij of een actieve orthodontische behandeling nodig en zinvol is. Wanneer de orthodontist besluit dat het verstandig is om op korte termijn tot behandeling over te gaan, dan maken we een nieuwe afspraak voor het verzamelen van uitgebreide gegevens, zoals röntgenfoto`s en gebitsmodellen.

Soms is het beter om voorlopig niets te doen, omdat eerst nog tanden moeten wisselen of om wat meer groei te laten plaatsvinden. Gewoonlijk wordt er dan afgesproken dat over bijvoorbeeld een half jaar of zelfs pas een jaar later de situatie opnieuw zal worden beoordeeld. In de regel wordt de afspraak voor een vervolgconsult meteen gemaakt.

Het tweede bezoek: verzamelen van gegevens

Tijdens het tweede bezoek worden uitgebreide gegevens verzameld. Er worden röntgenfoto’s en gebitsafdrukken of digitale scans gemaakt. Aan de hand van de verzamelde gegevens gaat de orthodontist een individueel behandelplan schrijven.

Het derde bezoek: bespreken van het behandelplan

Tijdens deze afspraak bekijkt u samen met de  orthodontist de gegevens die bij u verzameld zijn. Hij laat zien wat er precies aan de hand is en hoe dit het beste opgelost kan worden. De orthodontist  vertelt dan welke beugel bij u het beste is, hoe lang het ongeveer gaat duren en hoeveel de behandeling ongeveer gaat kosten. U ontvangt een schriftelijke  kostenopgave waarover u, indien nodig, met de ziektekosten- of zorgverzekeraar kunt overleggen.

Soms zijn extra voorbereidingen nodig voordat u de beugel krijgt. Het kan zijn dat u eerst terug moet naar de tandarts om bijvoorbeeld een gaatje in de kiezen te vullen of om kiezen te verwijderen om extra ruimte te maken. Afhankelijk van de beugel die u krijgt kan het nodig zijn om een digitale scan van het gebit te maken. Daarna wordt de afspraak  gemaakt waarin de beugel uiteindelijk geplaatst wordt. De orthodontist en zijn assistente leggen uit wat er dan precies gaat gebeuren.