Ook vaak aangeduid als buitenboordbeugel of buitenboordmotor. De officiële naam voor deze beugel is headgear. Meestal bestaat de buitenbeugel uit twee metalen bogen, één in de mond en één buiten om je gezicht. Van de binnenboog moeten de uiteinden in kleine buisjes worden geschoven, die aan de ringetjes om de kiezen of aan een beugel in de mond vast zitten. Deze binnenboog zit met een metalen verbindingsgedeelte aan de buitenboog vast. Hieraan kan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt.

Een buitenbeugel wordt vaak met activator of vaste beugel gecombineerd. De patiënt kan hem zelf in de mond zetten of hem er weer uit halen. Er is ook nog een buitenbeugel die voor het gezicht langs loopt (face-mask). Deze beugel wordt ook af en toe gebruikt.

Tijdens een orthodontische behandeling is het regelmatig nodig verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar te gebruiken. Je kunt daarbij meestal niet kiezen: de keuze voor de beugel die moet worden gebruikt hangt vooral af van het doel dat ermee bereikt moet worden. Met een auto kun je niet vliegen en een vliegtuig is niet geschikt om de weg op te gaan: je reisdoel moet bepalen welk vervoermiddel het meest geschikt is.