Na de actieve behandeling, waarin de tanden en de kiezen naar de gewenste positie worden bewogen is het van belang, dat de tanden en kiezen enige tijd in deze positie worden gehouden, zodat de om de tand liggende weefsels zich aan deze nieuwe positie kunnen aanpassen.

Op het moment dat de beugel wordt verwijderd, plaatsen wij een retentiedraadje (spalkje) achter de zowel de boven- als ondertanden  Dit draadje voorkomt dat de tanden weer scheef gaan staan. In sommige gevallen wordt er naast de retentiespalkjes tevens een uitneembare retentiebeugel geplaatst. Vanaf nu hoeft u niet meer zo vaak op controle te komen.

Wanneer het spalkje los komt moet u direct bellen om het opnieuw te laten vast zetten. Wanneer u dit niet doet kunnen de tanden weer scheef gaan staan. Als de tanden terug draaien, kan een spalkje dat niet weer rechtmaken en zal opnieuw een beugel moeten worden geplaatst. Wij zijn niet verantwoordelijk voor het scheef gaan staan van tanden en kiezen als het retentieplaatje niet wordt gedragen of wanneer de retentiespalk lange tijd los heeft gezeten zonder dat dit is gemeld.