De vaste beugel, ook wel blokjes-, plaatjes-, of slotjesbeugel genoemd, kan niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Op de kiezen zitten meestal kleine metalen buisjes. Door de slotjes en buisjes loopt een veerkrachtige draad. Deze draad wordt tijdens de behandeling regelmatig vervangen voor een nieuwe draad die een andere vorm en dikte heeft of van een ander materiaal is gemaakt.

De slotjes die wij standaard gebruiken zijn champagnekleurig waardoor ze prachtig aansluiten bij de natuurlijke tandkleur (Iconix®). Door standaard te kiezen voor een esthetische bracket proberen wij de beugelperiode zo comfortabel mogelijk te maken. Tegen een meerprijs kan er in de bovenkaak ook worden gekozen voor doorzichtige slotjes. Houd er wel rekening mee dat de draad die door de slotjes loopt altijd metaalkleurig zal zijn. De orthodontist informeert je graag over de voor- en nadelen van de verschillende slotjesbeugels.

Bij vaste beugels worden vaak elastiekjes gebruikt voor het bewegen van de tanden en kiezen. Deze elastiekjes zijn er in verschillende maten. Zij moeten meestal 24 uur per dag worden gedragen. Het is belangrijk om de elastieken op de voorgeschreven manier te dragen om een optimale tandstand te bereiken.