Een kapotte beugel is vervelend, zeker als dit gebeurt in de avond, het weekend of tijdens de vakantie. De meeste ongemakken kun je zelf tijdelijk oplossen. Met deze tips helpen we je op weg. Alleen voor zeer ernstige pijnklachten (kapotte beugel door een ongeval, een kapotte herbst of hyrax beugel) die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag volg je de instructies op ons antwoordapparaat om contact op te nemen met de dienstdoende orthodontist.

Slotjesbeugel

Los slotje: Als er een slotje van de beugel is losgeraakt geeft dit meestal geen last. Bel tijdens openingstijden voor een reparatie afspraak. Heb je in de tussentijd toch last van het losse slotje? Plaats dan een bolletje witte was of suikervrije kauwgom over het losse slotje. Draag je elastiekjes naar het slotje dat nu los zit? Laat deze dan even uit.

Prikkende draad: Een uitstekende draad kan heel vervelend zijn. Is het draadje losgekomen uit het achterste slotje? Probeer het draadje dan met een pincet weer terug in het slotje te schuiven. Als dit niet lukt, leg dan het draadje met je vinger boven op het achterste slotje en dek het af met een bolletje witte was of suikervrije kauwgom. Als dit nog onvoldoende helpt kun je met een nagelknippertje het uitstekende draaddeel afknippen. Bel tijdens openingstijden voor een reparatie afspraak.

Buitenbeugel

Los bandje om kies: Probeer het bandje er voorzichtig uit te nemen. Als dit niet lukt, duw het bandje dan voorzichtig terug op zijn plaats en laat de buitenbeugel uit. Bewaar het bandje en bel tijdens openingstijden om het vast te laten zetten.

Plaat of Activator

Als er een ijzeren haakje of een stukje kunsthars kapot gaat waardoor de beugel zeer doet of niet goed blijft zitten, laat de beugel dan uit en neem contact op zodra de praktijk weer geopend is. Ook als de beugel tegen het tandvlees drukt laat je de beugel uit en bel je tijdens openingstijden voor advies.

Herbst beugel

Losse telescoop: als een van de duwstangetjes losraakt, gebruik dan de meegeleverde inbussleutel om het schroefje van de telescoop weer vast te zetten.

Losse ring: als er een ring van 1 van de kiezen losraakt of kapot gaat, schroef dan beide telescopen los (links en rechts) en bewaar deze goed. Bel zodra de praktijk weer geopend is voor een reparatie afspraak.

Als je het niet lukt om het probleem met je herbst beugel zelf te verhelpen, volg dan de instructies op ons antwoord apparaat en neem contact op met de dienstdoende orthodontist.

Hyrax

Als de beugel losraakt of als er pijnklachten ontstaan die je niet vertrouwt, stop dan met aandraaien van de beugel en neem direct contact op met de dienstdoende orthodontist.

Verhemeltedraad

Losse band: als er een bandje van 1 van de kiezen losraakt, duw deze dan voorzichtig terug op zijn plaats. Bel tijdens openingstijden om het bandje vast te laten zetten.

Losse draad: als het verhemeltedraadje losraakt uit de slotjes aan de binnenkant van de kiezen, probeer het pootje van de draad dan voorzichtig terug te schuiven in het slotje.

Losse retentiespalk

Wees voorzichtig met de spalk en probeer hem niet af te knippen of los te trekken. Hiermee voorkom je dat er een hele nieuwe spalk gemaakt moet worden. Dek een prikkend draaddeel eventueel af met een bolletje was of suikervrije kauwgom. Als je een nachtbeugel hebt, draag deze dan even zoveel mogelijk. Dit voorkomt ongewenste tandverplaatsing.